İBNİ SİNA
İbn-i Sina Türk-İslam felsefeci (Afşane 980-Hemedan 1037) Kendi anlatısına göre 10 yaşında Kuranı ezberledi. Matematik öğrenirken İslam bilimlerinde derinleşiyordu. 18 yaşına geldiğinde çok yönlü yetişmiş, olgunlaşmış bir gençtir. Samanoğlu hükümdarı 2. Nuh’un hastalığını geçirmeyi başardığı için Buhara Sarayı’na hekim atandı. Isfahan’da bilim adamı yaşamını sürdürdüyse de Gazneli Mahmut’un oğlu Mesut Isfahan kentini ele geçirince İbn-i Sina’nın hazırladığı birçok eserde yağma edildi. 1030’daki bu olaydan sonra eserlerini tamamlamaya çalıştıysa da hastalığı ve şiddetli baş ağrıları verimli çalışmasını engelledi. Felsefe bakımından İbn-i Sina, Farâbi’nin etkisindedir. Farâbi’nin sistemini dikkatle ele aldı, Yeni Platoncu etkilerinden olabildiğince ayıklandı ve Aristotales felsefesine yaklaştırmaya çalıştırıldı. İbn-i Sina’ya göre her öz birbirinden ayrı 3 durumda ortaya çıkar.
1. Varoluş gerçekleşmeden önce, Özün Tanrı’daki ilk örneklerinde bulunuş.
2. Tek tek şeylerde özün maddeye ilişkin olarak görülüşü.
3. Zihnimizde soyutlamayla elde ettiğimiz ilk, saf durumunda kavradığımız öz.
MİMAR SİNAN
Osmanlı mimarıdır. (Kayseri 1490?-İstanbul 1588) 1512’de Yavuz Sultan Selim döneminde devşirme olarak İstanbul’a getirilerek Acemi Oğlanlar Ocağı’na yazdırıldı. 1514 Çaldırvan Savaşı’na 1516-1520 arasında Mısır seferlerine katıldı. 1529’da Viyana, 1529-1538 arasında Irak, Bağdat ve Tebriz seferlerine katıldı. Van Gölü’nden geçecek olan üç geminin yapımında gösterdiği başarılardan dolayı sefer dönüşünde hasekiliğe getirildi. Acem Ali’nin yerine, yaşamının sonuna kadar sürdüreceği saray baş mimarlığına getirildi. Elindeki belgelere göre Mimar Sinan’ın gerçekleştirdiği eserler 360’ı aşar. 50 yıla aşkın bir zaman dilimi içinde yapılan bu yapılar şöyle gruplandırılabilir :
1. Camiler, mescitler, medreseler, türbeler, saraylar, kervansaraylar, köprüler, köşkler, hamamlar, okullar, imaretler, darüşşifalar, mahzenler.
2. Osmanlı klasik başeseri sayılan 1569-1575 Edirne Selimiye Camisi’ni yaptı.